החשיבות לפנות לעו"ד שמתמחה בנישה הספציפית של מיצוי זכויות לאחר ובעקבות נזקי גוף כבר בתחילת הדרך לאחר התרחשות הנזק היא חשיבות ממעלה ראשונה, וזאת משלושה טעמים עיקריים: ראשית, יש לכם גורם מקצועי שמלווה אתכם בכל פרט ופרט בתהליך, דבר שיש לו יתרונות רבים ועצומים: כך למשל: הדבר מונע תקלות וטעויות מיותרות שעשויות להשפיע לרעה על תהליך מימוש הזכויות, ומעבר לכך, תוכלו לקבל הנחיות מקיפות לגבי אופן בניית התיק הרפואי ותרגום נסיבות התאונה והתלונות בהיבט הרפואי במסמכים הרפואיים השונים, ועוד. שנית, ישנם מקרים שישנה חובה להגיש תביעה או טופס מסוים תוך פרק זמן קצר מיום התאונה. שלישית, נפגע שמיוצג כבר מהרגע הראשון ע"י משרד עורכי דין בעל מוניטין, ניסיון וידע בתחום, הוא נפגע שיש לו גב ותחושת בטחון עצמי אל מול הגורמים השונים באופן שאותם גורמים בוודאות יתייחסו אליו שונה מנפגעים שפונים באופן עצמאי.
משרדנו חרט על דגלו מהיום הראשון של היווסדו קבלת תיקים אך ורק בתחומי הנזיקין והביטוח, תוך שאנו מסרבים בנימוס לטפל בתיקים השייכים לתחומי משפט אחרים, ותוך שאנו ממליצים בחום ואפילו מפצירים בקהל לקוחותינו להאמין בדרך הזו ולמנות עורכי דין שמתמקצעים בתחום הייחודי הנוגע לנושא פנייתם. זוהי אמונתנו וזוהי דרכנו: "תן לאופה לאפות את הלחם – גם אם יאכל חצי ממנו".
בתיקי נזק גוף עקב תאונת דרכים, החוק קבע הסדר ייחודי ושונה מכל שאר התאונות. חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים יצר משטר של אחריות מוחלטת מצד חברת הביטוח (המבטחת את הרכב המנועי בביטוח חובה) לכל הנזקים שנגרמו וייגרמו לנפגע עקב התאונה. כלומר, אפילו אם האחריות המוחלטת להתרחשות התאונה היא של הנפגע (מכיוון שעבר ברמזור אדום, נהג תחת השפעה של אלכהול וכו'), עדיין הוא יהיה זכאי לפיצוי מלא בגין נזקי הגוף שנגרמו על כל השפעותיהם והשלכותיהם (הפסדי שכר לעבר ולעתיד עקב התאונה, הוצאות רפואיות, הצורך בעזרה וסיוע של הזולת עקב הבעיות הרפואיות שנוצרו מהתאונה וכו').
חשוב גם לדעת שלא רק תאונת דרכים במובנה היומי והקלאסי נכנסת לקטגוריה של "תאונת דרכים" אלא מאורעים רבים נוספים שנגרמו אגב שימוש ברכב המנועי גם כן נחשבות לתאונות דרכים: כך למשל, נפילה בעת עליה או ירידה מהרכב יכולה להיחשב תאונת דרכים, תאונה עקב ניצול הכוח המיכאני של רכבי עבודה מיוחדים כמו "מנוף", "מחפרון וכדו', תאונה בזמן תיקון פנצ'ר או תקלה כלשהי במנוע שאירעה במהלך הנסיעה, ועוד.
דבר נוסף שחשוב לדעת הוא שאם "תאונת דרכים" מהווה גם "תאונת עבודה" (סוכן מכירות שעבר תאונת דרכים בעיצומו של יום העבודה, נהג אוטובוס שנפל בזמן עליה לאוטובוס לצורך הנסיעה, עובד מפעל שהיה מעורב בתאונת דרכים בדרכו מהבית לעבודה ועוד), במקרה שכזה ישנן זכויות לנפגע גם מהביטוח הלאומי, ובכלל זה גם הזכות לפנות בתביעה לקביעת דרגת נכות כמו כל תאונת עבודה. אלא שבמקרה של תאונת דרכים-עבודה קיים שוני מהותי לעומת תאונות עבודה אחרות בהיבט של קביעת דרגת הנכות, באופן שקביעת הוועדה הרפואית במסגרת הליכי הביטוח הלאומי מחייבת את הנפגע ואת חברת הביטוח בתביעת הפיצויים לטוב ולרע, ומכאן ההחלטה לאיזה מסלול "קביעת נכות" לפנות קודם (למומחה מטעם בית המשפט במסגרת תביעת הפיצויים נגד חברת הביטוח או לוועדה רפואית במסגרת מימוש הזכויות בענף נפגעי עבודה במוסד לביטוח לאומי) היא החלטה קריטית מאוד ומשפיעה באופן עצום על סכום הפיצויים שייקבע בסופו של יום.
בתביעה מהסוג הזה, להבדיל מתיקי תאונות דרכים, כדי לזכות בפיצויים ביחס לנזקי הגוף מהתאונה והשלכותיהן, צריך להוכיח שהאחריות להתרחשות התאונה מוטלת על המעביד או מי מטעמו (כך למשל פגיעה ממכונה לא תקנית במפעל מהווה רשלנות של המעביד שמזכה בפיצויים, וכך למשל נפילה מגובה עקב חוסר מיומנות של הנפגע עצמו יכולה להקים אחריות כלפי המעביד וחברת הביטוח שלו אם העובד לא עבר הדרכות לעבודה בגובה כמתחייב, וכך תאונה שקרתה עקב רשלנות של עובד אחר יכולה להקים אחריות כנגד המעביד מאחר שאותו עובד מהווה "שלוח" של המעביד, ועוד), כאשר הנפגע בתאונת עבודה למעשה נדרש כבר מתחלית הדרך לחתום על גרסתו לגבי אופן התרחשות התאונה, וזאת במסגרת טפסי התביעה המוגשים לביטוח הלאומי, ולאחר מכן גם לממש את מלוא זכויותיו במסגרת הוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי, הכל לפני שהתביעה הנזיקית נפתחת בבית המשפט או בחברת הביטוח.
בתיקים מהסוג הזה למעשה הכרחי מאוד לאסוף ראיות לגבי נסיבות התאונה כבר בתחילת הדרך, והרבה פעמים אף נדרש להסתייע בחוות דעת של מומחים לחקר תאונות כמו מהנדס בטיחות, חוקר פרטי וכדו'.
מעבר לכך, בתיקים כאלה חברת הביטוח של המעביד בד"כ שולחת "חוקר פרטי" מטעמה כדי לחקור את נסיבות התאונה, תוך שהוא ניגש לנפגע או לעדי ראייה שנכחו בזירת התאונה. חשוב לציין כי "החוקר הפרטי" פועל למען חברת הביטוח שמטבע הדברים אינה מעוניינת בתשלום פיצויים או שהיא מעוניינת לשלם כמה שפחות, ומכאן עצתנו תמיד אבל תמיד שאין לשתף פעולה עם חוקרי חברת הביטוח בתביעות נזיקיות ואפילו להנחות את האנשים הפוטנציאלים שיכול החוקר לגשת אליהם שלא לשתף פעולה. זכותכם המלאה להפנות אותו אלינו בהיותנו המייצגים שלכם. אין שום חובה לשתף פעולה עם "חוקר חברת הביטוח" בתביעות הנזיקיות (כולל בתביעות תאונות דרכים), כאשר שיתוף הפעולה במרבית המקרים מזיק ולא יוצא ממנו שום דבר טוב.
מעבר לאירועים תאונתיים קלאסיים, חשוב שתדעו שלעיתים גם ניתן לתבוע את ביטוח האחריות של המעביד גם בגין מחלת מקצוע שנגרמה לעובד עקב תנאי העבודה (כמו ליקוי שמיעה שנגרם עקב חשיפה מתמשכת לרעש, מחלת ריאות עקב חשיפה לחומרים מסוכנים וכו').
התביעות הנפוצות בהיבט זה הן נגד הרשויות המקומיות, אך לא רק. גם בזמן בילוי בקניון, גם במסעדה ואפילו בעת ביקור במשרד ממשלתי, בבית החולים, בבית של קרובי משפחה, במשרד פרטי של נותן שירות כלשהו ובכל מקום אחר !
לא משנה מקום התאונה, אלא מה הגורם לקרות התאונה. אם נפגעתם עקב מפגע בטיחותי, בין אם קבוע (כמו בור מסוכן בכביש) ובין אם זמני (כמו שמן, מים שנשפכו על הרצפה בטעות), אתם נדרשים לתעד את המפגע במיידי ולהתייעץ עם עו"ד לגבי האפשרות לתבוע את חברת הביטוח המבטחת את אחריות המחזיק בשטח, וממש לא משנה מה זהותו. גם אם מדובר למשל בבית פרטי, יכול מאוד להיות שאותו בית מבוטח בביטוח דירה הכולל אחריות לנזקי גוף הנגרמים לצד ג', וכו'.
חשוב גם שתדעו שגם בתאונות מהסוג הזה (בדומה לתאונת עבודה), תוכלו להגיש טופס תביעה לביטוח הלאומי לתשלום ימי המחלה שלכם עד לתקרה ל- 90 ימים (טופס דמי תאונה) וזאת בתנאי שימי המחלה אינם מכוסים עפ"י חיקוק אחר למעט פקודת הנזיקין (למשל אם לנפגע מכסת ימי מחלה מעל 90 ימים בתלוש השכר לא ניתן לקבל דמי תאונה, כך גם אם מדובר באירוע שמהווה תאונת דרכים), כאשר להגשת טופס שכזה עומד זמן קצר ביותר של 90 ימים בלבד ולא יהיה ניתן להגיש תביעה כזו (אלא במקרים חריגים) לאחר חלוף הזמן.
גם בטופס התביעה לדמי תאונה (במידה ורלוונטי להגיש אותו) נדרש הנפגע למעשה לחתום על גרסת התאונה כבר בתחילת הדרך.
גם בתיקים מהסוג הזה, חברות הביטוח לרוב מפעילות חוקר פרטי מטעמן. אנו שבים ומזכירים את האמור לעיל בפרק הנוגע לתאונות עבודה. אין שום חובה לשתף פעולה עם "חוקר חברת הביטוח" בתביעות הנזיקיות (להבדיל מחוקר מטעם הביטוח הלאומי למשל), כאשר שיתוף הפעולה במרבית המקרים מזיק ולא יוצא ממנו שום דבר טוב. זכותכם המלאה להפנות אותו אלינו בהיותנו המייצגים שלכם, ואפילו תנחו כל אדם פוטנציאלי שיכול אותו "חוקר פרטי" לגשת אליו לנהוג כמוכם.
מכל הנקודות שהובאו לעיל על קצה המזלג ומסיבות רבות נוספות, אין צל של ספק לגבי החשיבות העצומה בפנייה למשרד עורכי דין שמתמחה בנישה הספציפית של מיצוי זכויות לאחר ובעקבות נזקי גוף כבר בתחילת הדרך לאחר התרחשות התאונה/ המחלה.